fbpx

Prvo jadranje – Navodila in nasveti

Prvo jadranje - Navodila in nasveti 1

Prvo jadranje v vseh pogledih velja za eno izmed najlepših, izjemnih in vrhunskih dogodivščin, ki si jo boste definitivno zapomnili za vse življenje. Jadranje po čudovitih obalah Jadranskega morja, sončenje na izposojeni zasebni jahti ob Ibizi ali pa sproščujoča plovba v čistem in jasnem morju okrog Sicilije na najetem čolnu… V vsakem primeru, ne glede na namen, jadranje ali počitniška plovba v krogu vaših najbližjih ali najboljših prijateljev, predstavlja zelo zanimivo izkušnjo, ob kateri se naučimo veliko novih stvari, spoznamo nove ljudi in sami sebe, občudujemo nove kraje, poskusimo nekaj kar še nikoli nismo in najpomembnejše, uživamo.

Vabljivosti sanjskih tropskih otokov, rumenih in samotnih plaž, prikupnih obmorskih mestec, čudovitih vasi in kristalno čistih morij nas vse prevzemajo in zakaj ne bi tega doživeli tudi vi? Predstavljajte si, da vas zjutraj zbudijo rahli in prijetni sunki morskih valov. S skodelico vroče kave stopite na palubo jadrnice ali jahte, vaše nosnice napolni sveži morski zrak in v bleščečem sončnem vzhodu zagledate prikupno sicilsko obmorsko mestece ob katerem ste prejšnjo noč zasidrali. Sliši se kot sanjsko jutro, kajne? Seveda je to mogoče, a za prvo plovbo oziroma potovanje z jadrnico, čolnom ali jahto se je potrebno dobro pripraviti in svojo potovanje skrbno dlje časa načrtovati. A brez skrbi, tukaj vam bomo poskusili čim bolje predstaviti kako in kaj načrtovati, da boste le lahko uživali v največji možni meri.

Prvo jadranje - Navodila in nasveti 2

Vaš prvi dan na jadrnici ali jahti bo precej zanima izkušnja. Vzemite si v vednost, da bo vaše telo potrebovalo od nekaj ur do dni časa, da se bo prilagodilo novemu okolju, še posebej gibajočem se tlom. Za spoznavanje z vašim čolnom oziroma jadrnico si vzemite čas, prilagajanje vaši počitniški rezidenci na vodi pa naj pomeni počitek, sprostitev, ki naj traja dan ali dva. Vedeti boste morali veliko stvari, od katerih se jih boste kar nekaj naučili že prvi dan. Seznanjeni boste morali biti z varnostnimi protokoli, s splošnim opravljanjem plovila in z mnogimi drugimi zadevami, katere boste morali pred vkrcanjem dobro poznati in se o njih poučiti.

Prvo jadranje - Navodila in nasveti 3

Zraven samega poznavanja varnostni protokolov, delovanja in upravljanja plovila pa se boste morali tudi izuriti vsaj v osnovah pomorske navigacije, ki vam bo zelo pomagala pri planiranju vaše plovbe oziroma potovanja, na katerem boste imeli ogromno svobode. Lahko sproščeno in počasi plujete ob obali ali pa se podate na hitro plovbo od otoka do otoka, plujete lahko v skladu s svojimi željami. A seveda pa zato potrebujete neke vrste plan oziroma načrt, kamor želite odpluti. Če ne boste območja po katerem plujete poznali, boste veliko časa, katerega bi lahko porabili za uživanje, porabili za iskanje in načrtovanje poti. Ker se pa verjetno tega želite izogniti, vam torej priporočamo, da si vnaprej pred potovanjem pripravite načrt, po katerem boste lahko kasneje brez večjih težav pripluli tja, kamor boste želeli. Čeprav bo vzelo malo več časa, vam garantiramo, da se splača. Manjša spletna raziskava obale, polne obmorskih mestec, otokov, ožin, naravnih fenomenov in lokalnih pristanišč ki se v tem območju, po katerem nameravate pluti, nahajajo, se bo kasneje izkazala za veliko prednost. Večkrat pa se lahko sicer zgodi, da boste ob plutju in načrtovanju plovbe naleteli na kakšne težave, katerih niste predvidevali. Lahko se na primer zgodi, da po čisti zmoti zaplujete v zasebna ali nedovoljena območja in si s tem nakopate odvečne težave. Ampak če teren prej proučite in se natančno pozanimate o poteh plovbe, potem do takšnih in podobnih zapletov ne bi smelo priti. A vseeno pa mnogi izkušeni jadralci in tisti, ki so se za takšen način počitnic že odločili, priporočajo jadranje s skiperjem. Gre za izkušenega in poučenega pomorščaka, ki bo namesto vas poskrbel za varnostne protokole in upravljanje jadrnice oziroma ladje. Ampak to je stvar čiste izbire in želje posameznika.

Prvo jadranje - Navodila in nasveti 4

Ena izmed največjih skrbi in težav, s katerimi se večina posameznikov na svoji prvi plovbi spoprime, pa je morska bolezen. V večini primerov pa gre namreč za odvečen strah. V enem izmed naših prejšnjih člankov si lahko preberete kako se lahko učinkovito morski bolezni izognemo in kako ukrepati, če se nas ta že loti. Praktični nasveti kako se izogniti morski bolezni

Veliko vprašanj se med zelenci, ko pride do plovbe, poraja glede prtljage na prvih počitnicah na vodi. Seveda sobe na jadrnici ali jahti niso velike, zato je količina prtljage omejena. Računati pa še morate, da boste zraven prtljage na plovilo prinesli tudi zaloge hrane in pijače. Prtljago bo treba minimalizirati na nujne stvari, da se izognete težavam pa je tudi priporočljivo, da s seboj ne nosite kovčka, temveč več majhnih torb in nahrbtnikov. 

Tukaj je nekaj predlogov za res nujne stvari za svoje eno/dvo tedenske počitnice na jadrnici ali jahti: par majic, kratkih hlač, nujno pa boste potrebovali tudi kopalke oziroma kopalne hlače, da se boste kdaj pa kdaj tudi lahko kopali v prijetno hladni in kristalno čisti vodi v najbolj skritih kotičkih sicilske ali hrvaške obale. Potrebovali boste tudi udobno obutev (natikače, sandale), pokrivalo, brisače, toaleto, polnilce in adapterje za mobilne ter računalniške naprave, svetilko, PRVO POMOČ, sončno kremo za zaščito pred soncem, spodnjo perilo in tudi kakšne lepše kose oblačil za večerni sprehod v starem in prikupnem obmorskem mestecu. Seveda pa tudi ne pozabite, na predpisana zdravila, ki jih (če jih) morate jemati. Zraven pa se tudi splača vzeti kakšno knjigo ali prenosni računalnik.

Preden se odpravite pa tudi nujno preverite veljavnost vašega potnega lista, pozanimajte se tudi če morda za državo, v kateri boste pluli potrebujete vizo. Poskrbite pa tudi za potrebna zavarovanja. Pozorni bodite na denarno enoto, ki jo uporabljajo v državi, katero imate namen obiskati, za vsak slučaj pa tudi poskrbite, da boste na kartici vedno imeli dovolj denarja.

To so le osnovne zadeve, na katere morate biti pozorni in katere morate urediti preden se prvič odpravite na počitniško plovbo ali jadranje. Seveda še obstaja veliko drugih stvari, za katere morate nujno poskrbeti preden izplujete v teden ali več užitka. In čeprav je ogromno teh zadev, ki jih morate urediti, verjemite, da se splača, saj boste v dneh, ki jih boste preživeli na jadrnici, čolnu ali jahti res uživali, samo potovanje pa vam bo za vedno ostalo v spominu kot nekaj nepozabljivega.

Več o načrtovanju jadranja pa si lahko preberete v našem naslednjem članku: Kako načrtovati jadranje – 10 zapovedi plovbe

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Več o piškotkih

Potrjujem
Zavračam
Privacy Policy