fbpx

Požar na krovu in kako ga preprečiti

Požar na krovu in kako ga preprečiti 1

Požar, ki izbruhne na ladji, je za jadralce prava nočna mora. Posadka se hitro znajde v izjemno nevarnem položaju, če požara ne pogasijo pravočasno.

Vzroki so pogosto obžalovanja vredni in se jim je mogoče popolnoma izogniti. Kakšni so torej?

 

Ladijska kuhinja

Statistično se največ požarov zgodi v ladijski kuhinji. Ti so običajno posledica manjših nesreč. Zagori olje v ponvi, na plinskem štedilniku se nerodno odvrže brisača ali zažge čajna vrečka. Že majhen plamen je dovolj in zaradi vetra se lahko požar začne širiti z nepričakovano hitrostjo. Seveda je nevaren tudi sam plin. Na žalost pregledi plina niso zakonsko predpisani, zato se na plovilih v zasebni lasti ne izvajajo pogosto. Že majhno puščanje je dovolj, da pride do nesreče.

 

Motor

Naslednji po kuhinji je sam pogonski sistem. Čeprav je plamenišče dizelskega goriva do 220 °C, ga lahko vžge že 58 °C, na primer ko dizelsko gorivo kapne na vroč del izpuha. Dovolj je že ena sama iskra. Na splošno bencinski motorji predstavljajo večjo nevarnost požara, plamenišče bencina pa je presenetljivo nizko. Tekoče cevi za gorivo ali tesnila uplinjača nas lahko spravijo v težave. Tveganje seveda predstavljajo tudi rezervoarji za zunajkrmne motorje ali slabo shranjeni kanistri za gorivo.

 

Elektrika

Tretje največje tveganje predstavlja električna napeljava. Še posebej, če je sistem zastarel in/ali gre za neuspešno opravljeno delo “naredi sam”. Zlahka lahko pride do prenapetosti ali preobremenitve sistema. Poleg tega je na čolnih veliko večja nevarnost korozije. Korodiran kabel ima večjo upornost, se lažje segreje in zlahka zažge.

 

Človeška napaka

Pogosti vzroki za požare v gospodinjstvih so dobro znani, na primer neugasnjene sveče, cigareta v postelji itd. Na srečo ti statistično gledano predstavljajo najmanjše tveganje na plovilu. Vendar pa se v kombinaciji z alkoholom možnosti, da bo šlo kaj narobe, bistveno povečajo. Če požar izbruhne, imamo običajno le trenutek časa, da ga pogasimo, preden se razširi in povzroči usodne posledice. Zato je treba veliko pozornosti nameniti preprečevanju.

 

Požar je pogosta, vendar ne edina nesreča, ki se vam lahko zgodi na ladji zaradi človeškega dejavnika. Na srečo je te težave zelo pogosto mogoče preprečiti, zlasti z ustrezno komunikacijo med posadko in skrbnostjo. Preberite, na kaj morate biti pozorni.

 

Kako preprečiti požar na ladji:

 • Ob prevzemu ladje se prepričajte, da veste, kje se nahajajo gasilni aparati in čemu so namenjeni. Dejstvo, da je voda povsod okoli nas, še ne pomeni, da lahko z njo pogasimo vse.
 • Redno preverjajte električno napeljavo na svojem čolnu.
 • Vedno se prepričajte, da hladilni sistem motorja deluje.
 • Prepričajte se, da je gorivo pravilno shranjeno.
 • Če imate lasten čoln, vsaki dve leti preverite plinsko napeljavo.
 • Na štedilniku nikoli ne puščajte ničesar brez nadzora.
 • Kadar ne kuhate, izklopite dovod plina na pipi.
 • Pred kuhanjem se prepričajte, da na dosegu roke ne ležijo prtički, brisače ali drugi vnetljivi materiali.
 • V primeru požara v kuhinji uporabite protipožarno odejo (običajno je na dosegu štedilnika) in v nobenem primeru ne gasite gorečega olja z vodo.
 • Ne kadite v podpalubju.
 • Jadranje na ladji je že samo po sebi dovolj romantično, zato pustite sveče doma.

Zaključek

Izpit za čoln in navtični tečaji so pomembni, saj nam omogočajo, da se naučimo pravilnega ravnanja na morju in se izognemo nevarnostim, kot je požar na ladji. Požar na ladji je za jadralce prava nočna mora in posadka se hitro znajde v izjemno nevarnem položaju, če požara ne pogasijo pravočasno.

Izpit za čoln in navtični tečaji nas učijo o vzrokih za požare in kako se jim izogniti, kot so nezaščitena kuhinja, nevarna elektrika in pogonski sistem ter človeška napaka.

S pravilno opremo, znanjem in previdnostjo lahko preprečimo požare in tako zaščitimo sebe in druge ter ohranimo varnost na morju.

 

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Več o piškotkih

Potrjujem
Zavračam
Privacy Policy