fbpx

Vleka plovila po kopnem

Vleka plovila po kopnem

Vleka plovila po kopnem

Dvomim, da vam moram povedati o radostih čolnarjenja. Čas, preživet na vodi, se mi zdi kot svoboda. Toda kaj se zgodi, ko morate čoln premakniti z enega mesta na drugega po kopnem? In kaj storite, če morate čoln vleči po vodi, ko se pojavijo težave z motorjem?

Zakonodaja

Ne trdimo, da je ob predpostavki, da čisto vse ni po predpisih, v primeru policijske kontrole ne bi odnesli brez posledic, prepričani pa smo, da bo zakonodajo še kako natančno interpretirala zavarovalnica, ko bo treba povrniti povzročeno škodo.

Ne glede na maso vlečnega vozila (plovila), ki za imetnike vozniškega dovoljenja B-kategorije ne sme presegati NDM 3.500 kg, lahko s takim vozilom za seboj vlečete lahki priklopnik. Skupna NDM skupine vozil (avtomobil + plovila) tako ne sme presegati 4.250 kg.

Torej, ne glede na omejitev teže, ki jo z zakonom določa B-kategorija, lahko vlečete lahki priklopnik. Gre za v letu 2009 sprejeto smiselno dopolnitev zakona, saj NDM večine novejših večjih kombijev in SUV-jev že dosega 3.500 kg. Če to ne bi bilo sprejeto, bi lahki priklopnik lahko vlekli z navadnim osebnim avtomobilom, ne pa s kombijem, kar seveda ne bi bilo logično.

Če z vozilom vlečete plovila, ki NDM skupine vozil presega 3.500 kg, vendar ne presega 4.250 kg, morate imeti poleg vozniškega dovoljenja kategorije B dodatno vpisano še kodo 96.

Če z vozilom vlečete priklopnik in NDM skupine vozil presega 4.250 kg, pa je potrebno vozniško dovoljenje kategorij B in BE.

Največja dovoljena hitrost pri vleki plovila je 100 km/h (avtoceste in hitre ceste), na cestah zunaj naselij pa 80 km/h oziroma v skladu z drugimi omejitvami hitrosti.

Pri vleki plovila, za katerega je potrebno vozniško dovoljenje kategorije BE, prisotnost alkohola v krvi ni dovoljena (0,00).

Skupna dolžina skupine vozil znaša 24 metrov. Več torej kot pri tovornjakih in avtobusih, vendar v praksi takšne kompozicije na cesti vidimo zelo redko (jadralna letala ipd.). Največja dovoljena širina znaša 2,45 metra. Največja dovoljena masa skupine vozil znaša 7.000 kg.

Vse potrebne podatke o NDM za vlečno vozilo in prikolico boste našli v homologacijskem kartončku, ki pripada vozilu oziroma prikolici.

Varnostni pregledi

Obstajajo številni varnostni pregledi, ki jih morate opraviti na svoji prikolici pred vsako vožnjo.

Če svojo prikolico za čoln uporabljate le občasno, je zelo pomembno, da jo pred vsakim potovanjem v celoti preverite. Ob redki uporabi je prikolica nagnjena k številnim težavam, ki imajo lahko resne varnostne posledice. Te težave se lahko še poslabšajo, če je prikolica potopljena v vodo med spuščanjem in dvigom. Če nameravate sami spustiti ali naložiti čoln, se prepričajte, da upoštevate navodila v našem priročniku za spuščanje čolnov.

Vleka plovila po kopnem

Če nalagate in razkladate čoln v okoljih s slano vodo, se zavedajte, da bo abrazivna narava soli v vodi negativno vplivala na kolesne ležaje in zavorne sisteme vaše prikolice ter na njeno šasijo.

Prikolico po uporabi v slani vodi ne pozabite temeljito oprati s sladko vodo, saj bo to zmanjšalo škodljive učinke soli.

Vleka plovila po kopnem

Pred začetkom vožnje?

Poskrbite, da boste napolnili rezervoar in med točenjem še enkrat preverite, ali so vaše pnevmatike napolnjene in ali imate dovolj tekočine za menjalnik. Vleka čolna ali prikolice lahko obremeni vaš menjalnik, zato poskrbite, da ste naredili vse, kar je v vaši moči, da se ohladi in dobro deluje. Bodite pozorni na merilnike temperature, ko vlečete na dolge razdalje.

Preverite:

Preberite uporabniški priročnik, da vidite, kakšna je vlečna zmogljivost vašega vozila. Ne predvidevajte, da ima vaš tovornjak ali SUV veliko vlečno zmogljivost. Pomembno je, da ostanete v okviru priporočil ~ če tega ne storite, lahko predstavljate veliko varnostno nevarnost na cesti.

In zadnje … Pomiri se

Ko se odpravite na pot, si poskusite privoščiti dodaten čas, da se vam ne mudi. Med vleko vedno vozite nekoliko počasneje. Če prvič vlečete s tem vozilom ali čolnom, boste morda želeli malo vaditi!

To je vedno dobra ideja, preden potujete več ur iz mesta. Priključite ga in vadite vzvratno vožnjo na praznem parkirišču.

Uporabite prazna parkirna mesta kot vodilo in to vam bo omogočilo vadbo pri uporabi ogledala za varnostno kopiranje, tako da ko pride čas, da se umaknete po rampi ~ niste povsod!!!

 

Kako olajšati prevoz plovila do morja?

Ko vozite normalno, še posebej pri višjih hitrostih na avtocesti, pustite dodaten prostor med vami in vozilom pred vami. Dodatna teža, ki jo vlečete, bo znatno povečala zavorno pot, zlasti če je cesta mokra.

Pustite si dovolj prostora za zaviranje, da boste imeli dovolj časa, da se odzovete in ustavite, če se vozilo pred vami ustavi ali nenadoma zmanjša hitrost.

Če sunek vetra potisne vašo napravo vstran, je najboljši način ukrepanja zmanjšati pospešek tako, da odmaknete nogo s pedala. Poskusite se izogniti močnemu stopanju na zavore, saj bo to povzročilo izgubo nadzora nad krmiljenjem. Če potujete z razumno hitrostjo, bi moralo zadoščati preprosto zmanjšanje pospeška, da lahko hitro prilagodite svoj položaj na cesti. Če čutite močan veter na cesti, znatno zmanjšajte svojo potovalno hitrost!

Vleka plovila po kopnem

Obračanje

Ker imate na vozilo pripeto prikolico, bo vaša skupna dolžina daljša. To pomeni, da ima vaše vozilo zdaj širši obračalni krog. Na to lahko traja nekaj časa, da se navadite. Ko se izmenjujete, naredite to čim širše.

Predstavljajte si, da vozite avtobus. Ko zavijete levo, se morate usmeriti dlje na cesto – dlje mimo točke, kjer bi se običajno ustavili, da bi zavili. To daje zadnjemu koncu vaše prikolice dovolj prostora, da zavije, ne da bi se podali na drugo stran ceste.

Podobno morate ukrepati tudi v desnem zavoju, tako da ga zavijete na široko, da bo vaša prikolica dovolj prostora, da odstrani vse ovire in se izognete montaži na pločnik. Ugotovili boste, da se v desnem zavoju zdi zavijanje težje. Torej, v desnem zavoju se postavite čim bolj levo od voznega pasu in vozite veliko dlje naprej, kot bi običajno, preden zavijete.

Če je na voljo več zavijalnih pasov, uporabite zunanji pas ali prečkajte 2 pasova, da si zagotovite čim več prostora za zavijanje.

Vleka plovila po kopnem

Kakšno vprašanje ostalo še odprto? Preverite enega izmed naših navtičnih tečajev, kjer imamo vse informacije za pridobivanje izpita za čoln.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Več o piškotkih

Potrjujem
Zavračam
Privacy Policy