fbpx

Za lagodno plovbo po morju poskrbite z založeno potovalno lekarno

Za lagodno plovbo po morju poskrbite z založeno potovalno lekarno 1

Za vsako potovanje se morate predhodno pripraviti in s seboj vzeti vse potrebno, da boste lahko brezskrbno uživali na zasluženih počitnicah. Prtljaga, ki jo boste pripravili, je seveda odvisna od vrste dopusta, ki ga načrtujete, pa naj bo to oddih v luksuznem hotelu, najem planinske koče ali plovba po Jadranu.

Če boste uživali na čolnu, jadrnici ali jahti, boste morali pakirati nekoliko bolj ekonomično, saj so prostorske kapacitete na plovilih običajno precej omejene. Obstaja pa en ključen kos prtljage, ki ga nikakor ne smete pozabiti doma ali v marini, in to je potovalna lekarna.

Na počitnice se običajno odpravimo zato, da se sprostimo in uživamo, pa vendar moramo biti vedno pripravljeni na vse. Sploh, če se odpravljate na odprto morje, kjer boste daleč stran od zdravnikov, lekarn in nujne medicinske pomoči. To pomeni, da bo od nastanka težave ali poškodbe minilo kar nekaj časa, preden boste lahko dobili strokovno pomoč.

Nepogrešljiv kos prtljage za vsako plovilo je zato skrbno pripravljena in založena potovalna lekarna, ki vam bo olajšala morebitne zdravstvene zagate na morju. Kaj boste vzeli s seboj, je seveda odvisno tudi od tega, kdo potuje z vami – posebno pozornost namreč potrebujejo starejši, otroci in alergiki.

””

Preden zapustite kopno, se rajši dvakrat prepričajte, da so vsi člani ekipe s seboj vzeli zdravila, ki jih redno jemljejo, kot so recimo starostniki in osebe z alergijami.

Pri potovanju z otroci je vedno potrebno predvideti morebitne zaplete, kot so piki mrčesa in sončne opekline. Stari pregovor Manj je več ne velja za potovalno lekarno na plovilih – boljše je, da se dobro založite in s seboj vzamete več kot potrebujete. To vam lahko na morju olajša marsikatero zagato!

Kaj mora vsebovati vaša potovalna lekarna?

Preden se odpravite na dopust, se pozanimajte o trenutnem stanju destinacije, kamor ste namenjeni. Pozorni bodite na morebitna tveganja in bolezni, ki se nahajajo na počitniškem območju in se ustrezno pripravite. S seboj vzemite tudi vsa predpisana zdravila, ki jih jemljete vi ali vaši bližnji.

Vsaka potovalna lekarna na plovilu mora vsebovati naslednja zdravila:

• proti bolečinam,

• za zniževanje vročine,

• proti alergijam,

• proti morski bolezni,

• proti driski,

• za poškodbe in vnetja

”Izpit

Ne pozabite tudi na kreme in mazila:

• preventivna sredstva za preprečevanje pikov mrčesa, kot so pršila proti insektom,

• mazila za lajšanje težav po piku mrčesa,

• kreme in mazila za lajšanje sončnih opeklin,

• losjoni in kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem,

• antiseptično mazilo,

• razkužilno pršilo.

Na plovilo ne pozabite vzeti tudi kompleta prve pomoči, ki vsebuje obliže, povoje, razkužila in antiseptična pršila.

Za vsako plovbo po morju se je potrebno ustrezno pripraviti in načrtovati tudi morebitne težave, poškodbe ali tveganja. Voditelj čolna mora zato med drugim tudi skrbno pripraviti potovalno lekarno in poskrbeti za člane posadke.

Vendar pa naj tudi vsak posameznik poskrbi za odgovorno vedenje na plovilu in lastno varnost ter s seboj vzame vsa predpisana zdravila. Preden odrinete in razprete jadra ali zaženete motor, se zato dvakrat prepričajte, da ste ocenili vsa tveganja in zdravstvene težave, ki se vam lahko zgodijo na vašem potovanju.

Skrbno načrtovanje, odlična priprava in založena lekarna vam bodo pomagali ustvariti nepozabne počitnice, ki si jih še kako zaslužite!

””

Se zanimate za pridobitev izpita za čoln? Preverite enega izmed naših navtičnih tečajev.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Več o piškotkih

Potrjujem
Zavračam
Privacy Policy