fbpx

5 nasvetov za varno pristajanje

5 nasvetov za varno pristajanje 1

Spomini na počitnice na čolnu so večinoma pozitivni. Sicer ne bi jadrali, kajne? Spominjamo se dobrega počutja, jadrnice, ki razbija valove, opazovanja spektakularnih sončnih vzhodov in zahodov ter celo skakajočih delfinov… Spominjamo se sončenja na premcu in pitja na krmi, neskončnega morja naokoli …

 

Toda dejstvo je, da morje v resnici ni neskončno in da vedno končamo v marini. In vstop v marino je povezan z manevri v pristanišču, ki ne potekajo vedno tako gladko, kot bi si želeli. Nervozni kapitan v zadnjem trenutku izdaja ukaze, posadka, ki ne razume, brezciljno teka po palubi in se zadržuje ravno tam, kjer ne bi smela biti. Na koncu bi kapitan bolje opravil svoje delo sam.

 

Kako torej zagotoviti, da manevri v pristanišču potekajo nemoteno? Tukaj je pet preprostih nasvetov.

5 nasvetov za varno pristajanje 2

Ne improvizirajte

Če se na manever pripravite vnaprej, boste imeli na voljo dovolj prostora in časa, da ga boste lahko izvedli, poleg tega pa se bo bistveno povečala verjetnost, da bo manever uspešno končan. Bonus je, če imate na voljo nekaj preizkušenih postopkov, ki se obnesejo. Poskrbite, da se boste s svojim postopkom pravočasno seznanili.

Opazujte

Raziščite svojo okolico in vse pogoje. S katere strani piha veter in s kakšno močjo? Kako bo veter vplival na manevrske sposobnosti čolna in kam se bo obrnil premec? Ali obstajajo kakšni tokovi? Če marine ne poznate, natančno preučite njen načrt, da ugotovite, kje točno so pontoni in kako se privezati v tej določeni marini. Vsaka podrobnost je lahko v pomoč.

Bodite odločni

Manever smo v mislih že izvedli in se zavedamo vsega, kar lahko vpliva nanj. Zdaj morate biti odločni. Kako pridete v marino? Najprej premec ali krma? Vedno izberite najenostavnejšo in najvarnejšo izbiro. Dobro izkoristite vse funkcije in sposobnosti plovila. Upoštevajte, kako se odziva krmilo, na kateri strani je in kako posebej propeler vpliva na vrtenje čolna. Vedno prilagodite manever določenemu čolnu.

Če ste navajeni v določeno marino zapluti z jadrnico Bavaria 45 s premčnim krmilnikom, to še ne pomeni, da lahko isti manever uporabite tudi za jadrnico Elan 38 brez krmilnika.

5 nasvetov za varno pristajanje 3

Organizirajte svoje plovilo in posadko

Če imate posadko, je škoda, da je ne uporabljate pri privezovanju. Tudi neizkušeni pomočnik na krovu je lahko koristen. Vendar mora vsakdo natančno vedeti, kaj mora storiti. Zdaj jim je treba še natančno razložiti: kdo bo odgovoren za katero vrv, kdo za bokobranbe in kdo bo moral samo poročati o razdalji.

Ne predvidevajte, da posadka ve, kaj mora storiti, in z njo vedno komunicirajte jasno in razumljivo. Prepričajte se, da vas razumejo in da lahko opravijo svoje delo. Pravilno metanje vrvi je lahko prava umetnost in mornar, ki vam je ves teden pripovedoval, koliko je jadral, morda sploh ne bo znal pravilno izvesti priveza.

Prepričajte se, da po jadrnici ne ležijo nepotrebne stvari, ki bi lahko posadki preprečile varno gibanje, in pripravite vse, kar boste potrebovali med manevrom. Začeti vleči vrvi iz spremljevalnega prostora, ko ste že 5 metrov od obale, res ni dobra ideja. Prav tako poskrbite, da vam med manevrom nič ne ovira pogleda. Naj bo to lepotica, ki se sonči, ali napihljiv flamingo.

Izvedba.

Vse je pripravljeno, posadka in vi veste, kaj morate storiti, preostane le še najpreprostejši, a najtežji del: izvesti manever.

Potrebujete več informacij? Poglejte enega izmed naših navtičnih tečajev ali pa nas brez težav kontaktirajte.

 

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Več o piškotkih

Potrjujem
Zavračam
Privacy Policy