fbpx

Kako načrtovati jadranje – 10 zapovedi plovbe

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 1

Kako narediti načrt poti jadranja in tako kar najbolje iskoristiti potovanje? Poglejmo skupaj vse dejavnike, ki jih moramo upoštevati pri izbiri poti. Nagrajeni boste s popolnimi počitnicami, ki se jih bo celotna posadka dolgo spominjala.

 

Preden začnemo načrtovati pot

Izbira lokacije je ključnega pomena za uspešno plovbo. Tako določite vse možnosti, ki so vam na voljo pri načrtovanju poti. Prvi korak bi zato moral biti raziskovanje destinacij glede na vremenske pogoje in datume.

V nasprotnem primeru bi se zlahka odpravili v Italijo avgusta, ko je celotna država na počitnicah in bi bili celotno potovanje v gneči, kar bi lahko vaš miren počitniški jadralski izlet spremenil v nočno moro.

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 2

Upoštevajte teh 10 zapovedi plovbe, preden rezervirate svoj čoln

Pred rezervacijo plovila je dobro, da si zastavite nekaj vprašanj in ustrezno izberete pot. Tako boste lahko brez skrbi odpluli, brez da bi vas skrbelo kam naslednji dan.

1. Kdaj plujemo? Kakšno bo vreme?

Izberite cilj glede na datume. Če se odločite dobro, bo vaše jadralsko potovanje preusmerilo v drugo dimenzijo in prihranili boste veliko skrbi. Pri izbiri natančno upoštevajte vremenske razmere in običajne vetrne razmere.

  • Ali je visoka sezona na vaši izbrani destinaciji? Bodite pripravljeni na gneče marin in višje cene.
  • Je na izbranih datumih običajno neugoden veter na izbranih datumih? Bolje je, da izberete drug datum, še posebej, če ste razmeroma neizkušeni.
  • Potujete z otroki? Ali radi plavate? Če je tako, raziščite tudi temperaturo zraka in vode.
  • Ali radi raziskujete notranjost dežel in uživate v ‘pravem’ jadranju. Potem je pravi čas jadranja spomladi. Uživali boste v pravem jadranju zunaj visoke sezone in cene bodo nižje.

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 3

Vsekakor pa ni nujno da se popolnoma držite poti, kajti včasih je dobro improvizirati in biti prilagodljivi, še posebej zaradi vremena. Dobro je upoštevati tudi nekaj dodatnega časa in ‘leni dan’.

Načrtovanje poti se ne konča ko se veter upre v jadro. Na morju se moramo vedno prilagajati vremenu in smeri vetra. Če vaša načrtovana pot ne ustreza vremenski napovedi, jo le spremenite.

Ni pa smiselno se več ur boriti proti močnemu vetru, medtem ko se polovica posadke bori z morsko boleznijo. Takrat je dobro izkoristiti veter v hrbet in udobno pripluti na drugo lepo mesto. Skratka, smer vetra je najpomembnejši dejavnik pri spreminjanju poti.

 

2. Kakšno infrastrukturo in pogoje potrebujem?

Izkušeni jadralec bo cenil lokacijo z zahtevnejšimi pogoji in močnim vetrom in ne bo ga motil dan z slabim vremenom in slabšo opremo. Začetniki pa imajo raje obilo varnih pristanišč, kakovostne storitve in stabilno vreme.

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 4

 Zato morate pri izbiri raziskati tudi infrastrukturo čolna. Če ste navajeni na široko izbiro privezov in pristanišč na Hrvaškem, potem vas lahko Grčija neprijetno preseneti s pomankanjem le teh. Na poti poiščite morebitna sidrišča in načrtujte potovanje v njihovi bližini na varnejših delih (na primer izberite otok s privezom, zaščiten z večih strani).

3. Kaj želimo izkusiti med plovbo?

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 5

Posebno pozornost namenite temu, kaj pričakujete od plovbe. Ali se želite popolnoma potopiti v jadranje ali ga želite kombinirati z drugimi dejavnostmi? Ljubitelji potapljanja bodo očarani s kraji, ki so prepreden z življenjem pod valovi, druge pa bodo očarali kraji, ki so zakrčeni z zgodovinskimi spomeniki ali očarajočo naravno kuliso. Izberite svojo idealno lokacijo glede na interese in potrebe posadke, tako da je za vsakogar nekaj.

4. Koliko NM želimo prepluti?

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 6

V enem tednu lahko preplujete 100 ali 500 NM. Prva razdalja obljublja udobno, sproščujoče jadranje po dve uri na dan. Preostanek dneva pa lahko izkoristite za plavanje, snorklanje, druženje in počitek.

 Druga razdalja zahteva 10 ur jadranja na dan, dolge plovbe z motorjem ali jadri. Verjetno boste imeli lepo jadranje, videli boste veliko krajev in dobili veliko izkušenj, vključno z morsko boleznijo in težavami spanja ponoči ob močnih morjih. Še posebej težko je spanje v sprednji kabini, ker je občutek kot bi hoteli zaspati v pralnem stroju.

Med načrtovanjem poti se soočite z začetniki jadranja. Ko pogledajo zemljevid, si predstavljajo, da bodo v enem tednu zajeli vse hrvaške otoke od severa do juga in spet nazaj. Dobro je, da jih spomnite, da morajo začetniki jadranja poslušati svojega kapitana, ki ima jasno predstavo, kaj lahko dosežemo v enem tednu. Poučimo in razložimo jim lahko da temu ni tako z malo razlage in preprostim primerom.

Povprečna hitrost jadranja je 5 do 7 vozlov (odvisno od velikosti jader), kar je od 9 do 13 km/h. Od Pule do Dubrovnika in nazaj je 570 NM, kar je približno 104 ur vožnje z motorjem (8 dni 12 urne plovbe vsak dan pri hitrosti 5.5 vozlov). To bo odvrnilo še tako optimistične začetnike.

5. Kakšna so pričakovanja vsakega člana posadke?

Mogoče si vi želite aktivno potovanje, napolnjeno z adrenalinom in pustolovščinami, nekdo drug v posadki pa načrtuje sproščujoče križarjenje s skupino prijateljev.

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 7

Lahko se zgodi, da boste imeli na krovu avanturiste, ki želijo jadrati vsak dan od jutra do večera in katerih moto je “večji kot veter in valovi, boljše je”, skupaj s tistimi, ki se veselijo plavanja v zapuščenih zalivih, snorklanja, lova na školjke in prenočevanje na sidrišču daleč od civilizacije. Mogoče boste celo imeli prijatelje, ki želijo biti ves dan privezani v pristaniščih, v restavracijah, barih in diskotekah.

 Potem je očitno zelo težko uskladiti vsa pričakovanja. Idealna rešitev je, da se srečate, preden rezervirate čoln in poskusite, tudi če se zdi nemogoče – doseči kompromis, ki bo všeč vsem.

6. Jadranje z otroki?

Družine z otroki cenijo stabilno vreme in mirno, toplo morje in zapuščene, peščene zalive, dostopne samo po morju. Izberite pot tako, da boste imeli na poti ustrezne postanke. Vsakodnevna jadralska potovanja naj bodo kratka, da otrokom ne bo dolgčas. Jadranje v mirnem vremenu je idealno, ker staršem ni treba neprestano skrbeti za varnost otrok.

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 8

Otroci cenijo tudi dejavnosti zunaj čolna. Izberite lokacijo, kjer bodo otroci lahko raziskovali otoke, zapuščene trdnjave in svetilnike, se ohladili s sladoledom ali se zabavali s svojimi vodnimi igračami. Če so otroci starejši, je pomembno najti zanimive kraje za snorklanje in raziskovanje.

Več o jadranju z otroki si lahko preberete v naslednjem prispevku: Prednost jadranja z otroki

 

7. Kakšno velikost čolna želim in kakšen je njegov ugrez?

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 9

Izberite kraje, ki jih želite obiskati tudi glede na velikost in globino čolna. Če imate radi majhne ribiške pristanišča, potem ne boste vstopili v tovrstno pristanišče s katamaranom ali 17 metrsko jadrnico. Tudi dirkalni čoln z 2,7-metrskim ugrezom morda ni prava izbira. To se nanaša predvsem na stare pristanišča v Grčiji, Španiji, Franciji, Turčiji in Italiji.

 

8. Plutje izven ustaljenih poti

V vseh jadralskih regijah obstajajo standardne poti, po katerih pluje večina čolnov. Končna destinacija so vedno najbolj zanimivi in najlepši kraji. Ko se boste odpravili nanje izven sezone, boste navdušeni nad lepotami narave in  čudovitim morjem. V glavni sezoni pa bodo povsod čolni, množica ljudi, zasedeno pristanišče in privezi ter polne restavracije.

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 10

Če pa se odpravite izven ustaljenih jadralski poti, boste tudi v visoki sezoni lahko odkrili majhne zalive skoraj brez ljudi in čolnov. Malo je verjetno, da boste kdaj popolnoma sami, vendar bo to še vedno velika razlika v primerjavi z glavnimi “žarišči” za vodni turizem.

9. Dostopnost lokacije

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 11

Samotni raj na zemlji, kjer lahko jadrnico svojih sanj privežete in uživate v popolni idili so lahko samo sanje če do tja ne morete z letalom ali avtomobilom.

10. Veljavnost izpita

Kako načrtovati jadranje - 10 zapovedi plovbe 12

 

Pravica vsake države je, da določi, ali je vaš izpit za voditelja čolna veljaven v njihovih vodah. V veliki večini je slovenski izpit veljaven, lahko se pa tudi zgodi da ga ne upoštevajo zaradi različnih razlogov. En izmed takih primerov je Škotska kjer naš izpit ni veljaven zaradi močnega in viharnega morja in drugih plovbnih pogojev. Po drugi strani pa v takih vodah tudi ne želite pluti. Torej če je morje turistična destinacija je vaš izpit vsekakor veljaven, tako da brez skrb, previdnost in  predčasno pozanimanje pa tudi ne škodi.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Več o piškotkih

Potrjujem
Zavračam
Privacy Policy