fbpx

5 Prednosti jadranja na Hrvaškem maja ali junija

5 Prednosti jadranja na Hrvaškem maja ali junija 1

Maj in junij sta popolna meseca za jadranje na Hrvaškem, ugotovite, zakaj tukaj.

 

Hrvaška je s svojim stalnim vetrom in plovbo z vidika jadranja eno najboljših krajev na svetu. Na Hrvaški lahko doživite starodavna mesta Split ali Dubrovnik, obiščete čudovita ribiška mesta, odkrijete zapuščene otoke, obenem pa se sprostite na dopustu septembra ali oktobra.

Vreme na Hrvaškem je septembra hladnejše kot v drugih letnih časih, a nikakor ni hladno. Veter se spreminja med 10 in 20 vozlov, običajno pa prevladuje severozahodnik. Jadralna sezona na Hrvaškem se začne maja in traja do oktobra.

 

Najboljši čas za jadranje na Hrvaškem maja ali junija in septembra, da bi se izognili množici ljudi v marinah in turističnih žariščih. Čeprav je to povedano, je kadar koli poleti dobro, le pazite na množice.

 

Največji razlogi pa so:

  • 1) Temperatura
  • 2) Veter za jadranje
  • 3) Manj množic         
  • 4) Dogodki         
  • 5) Cena         

 

1) Temperatura

 5 Prednosti jadranja na Hrvaškem maja ali junija 2

Tople temperature. Maj je začetek poletne sezone na Hrvaškem, temperatura pa se začne dvigovati. Povprečna temperatura maja je med 22°C in 27°C. Medtem ko se vremenske temperature višajo, je temperatura morja v povprečju od 18°C do maja in postaja vse toplejša do konca junija.

Temperatura morja in zraka je veliko bolj prijetna za jadranje in kopanje, ker ni prevroče. Poleti Hrvaška doseže visoke temperature, zaradi katerih je morje zelo toplo in v številnih čolnih brez klike prevroče, ventilatorji pa ponavadi  ne zadostujejo. Toda, ko jadramo na Hrvaškem v maju ali juniju pa je morje veliko bolj osvežujoče in tako lahko imate dober nočni spanec v čolnu brez klimatske naprave.

Dolžina dneva . Ko jadramo na Hrvaškem maja ali junija, je povprečne sončne svetlobe 15 ur, v obeh mesecih pa so možnosti za padavine višje kot avgusta, vendar boste še vedno imeli dovolj ur sonca in dnevne svetlobe za izvajanje dejavnosti in jadranje okoli različnih krajev 

 

2) Veter, ko septembra jadramo na Hrvaškem

5 Prednosti jadranja na Hrvaškem maja ali junija 3

Zmerni vetrovi. Ko jadramo na Hrvaškem septembra ali oktobra, so vetrovi močnejši od drugih mesecev, med 10 in 20 vozlov ali več. Razlika pa je tudi da so v tem obdobju vetrovi bolj nepredvidljivi kot poleti.

Spreminjanje vetrov. Hrvaška je znana po tem, da se vreme močno spreminja. Eno minuto je lahko sončno, naslednjo pa lahko zapiha velik veter.

 

Maestral . Hrvaški značilni veter se imenuje Maestral (Mistral), ki piha v severozahodni smeri in je toplotni veter. Značilen vzorec tega tipa vetra je, da se začne okoli poldneva, traja pa do 17. ure, kar je idealno za popoldansko jadranje.

Bura . Eden najpogostejših vetrov, imenovan Bura, piha v severovzhodni smeri in je pogosto hladen. Burja je običajno zimski veter, vendar se lahko pojavi karkoli. Značilnost burje je da prihaja iz gor in lahko pospeši od 0-100 v trenutku.

Burin. Burin je manjša burja, ki se običajno pojavi ponoči. Ta toplotni veter se ustvari tako, da se kopno hladi hitreje kot morje. Običajno piha močno čez noč, zato vedno priporočamo, da preverite vremensko napoved pred nočjo, preden se zasidrate.

 

3) Manj množic

5 Prednosti jadranja na Hrvaškem maja ali junija 4

Stvari se začenjajo odpirati. Majhna hrvaška mesta in vasi na otokih se v zimskih mesecih v celoti zaprejo, saj so glavni vir prihodka na teh destinacijah turizem. Konec aprila in v začetku maja se območja začenjajo znova odpirati, pripravljena za ponovni prihod turistične sezone.

 

Doživite Vse Brez The množic. Tako bo jadranje na Hrvaškem v maju omogočilo doživeti vse, kar Hrvaška ponuja, glede turističnih atrakcij, restavracij in nacionalnih parkov, brez vseh turistov, ki jih srečamo poleti. Tudi marine so tišje, kar omogoča enostaven dostop za privez brez večjega števila čolnov, ki bi radi pristajali v istem pristanišču.

 

4) Dogodki

5 Prednosti jadranja na Hrvaškem maja ali junija 5

Skozi celo leto je na Hrvaškem veliko prireditev in festivalov po vsej državi. Maj in junij nista nič drugačna.

Majski dogodki V mesecu maju se odvijajo številne prireditve , vključno s splitskim festivalom cvetja, Sveti Domnius ( Sueti

Duje, ki nastopi 7. maja in je praznik v mestu  Marco Polo, je dogodek, ki se zgodi konec maja, ko so ulice mesta Korčula okrašene tako, kot so bile v 13. stoletju.

Junijski dogodki Junija se v Istri zgodi ‘ Porečno poletje’, od sredine junija pa se glasba in ples zbudita po vsej državi in nas pripravljata na poletje.

 

5) Cena

 

Cene zakupa. Jadranje na Hrvaškem v maju ali juniju je lahko bistveno cenejše kot jadranje v vrhuncih poletnih mesecev julija in avgusta. Čarterji so lahko za 20-50% manj kot v poletnih mesecih, odvisno od tedna in izbranega čolna. V septembru najdete nekaj dobrih last minute ponudb za odlično jadranje.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Več o piškotkih

Potrjujem
Zavračam
Privacy Policy