fbpx

Prva plovba – vse kar morate vedeti

Prva plovba - vse kar morate vedeti 1

PRVA PLOVBA – VSE KAR MORATE VEDETI

Prva plovba, pa naj bo bodisi jadranje po obalah Jadranskega morja, sončenje na najeti jahti v Sredozemlju ali vožnja z navadnim čolnom ob sicilijanski obali, se vedno v spomin vtisne kot nepozabno, izjemno in zelo zanimivo doživetje. Zbujanje ob sončnem vzhodu s skodelico tople kave v roki in opazovanje sončnega zahoda ob butelki odličnega francoskega vina je trenutek, katerega se nihče ne bi branil, še posebej če je to mogoče ob šibkem zibanju valov. In ravno ta trenutek je mogoče doživeti z izbiro drugačnega načina »počitkovanja«, in sicer s plovbo.

Čeprav se plovba sliši kot brezskrbno uživanje, kopanje, opazovanje primorske pokrajine, pa je seveda nujno potrebno, da se na to zelo dobro pripravite. Le z učinkovito pripravo je mogoče v času dopustovanja na jahti, jadrnici ali čolnu doseči zgoraj naštete trenutke, ki jih želimo doživeti skoraj da vsi. Samo potovanje in plovba vam bo ostala v spominu kot nekaj nepozabljivega in razburljivega, a če gre za vašo prvo plovbo, je sprva treba poskrbeti za pomembne stvari v povezavi z le-to.

Prva plovba - vse kar morate vedeti 2

Eden izmed prvih in najpomembnejših nasvetov, katerih so deležni ljudje, ki se bodo na počitniško plovbo podali prvič, je, naj ne pakirajo oziroma jemljejo s seboj preveč prtljage. Jahte, jadrnice in čolni nimajo pretirano velike prostorske kapacitete za ogromno prtljage, tako da ni prostora za stvari, ki jih boste uporabili le mogoče. S seboj vzemite le stvari, za katere ste prepričani, da jih boste potrebovali. Razpon potrebnih stvari je seveda odvisen od vašega namena plovbe, a definitivno boste potrebovali sveža oblačila, dovoljšno in pravšnjo količino hrane ter pijače, osnovne medicinske pripomočke (prva pomoč, tablete, predpisana zdravila, …v bistvu vse za kar veste, da sami potrebujete), razne pripomočke (prenosna svetilka, GPS naprava, navodila za upravljanje plovila, kompas, zemljevid, …) toaleto pa tudi kakšno knjigo, prenosni računalnik, tablico, e-bralnik, prenosni prevajalnik glasbe, … Potrebno pa je tudi misliti na najhujše možne scenarije. Mnogokrat se namreč lahko zgodi, da boste ujeti na odprtem morju v času nevihte, zato je krovu tudi potrebno imeti potrebščine za razne nujne in ogrožajoče situacije. Sem spadajo rešilni jopič, nujne stvari za preživetje, samodejno napihljiv čoln, … Zaradi večje in dolgo časne izpostavljenosti soncu pa je tudi nujno potrebno s seboj vzeti kremo za sončenje, pokrivalo in sončna očala.

Preden se odpravite pa tudi nujno preverite veljavnost vašega potnega lista, pozanimajte se tudi če morda za državo, v kateri boste pluli potrebujete vizo. Poskrbite pa tudi za potrebna zavarovanja. Pozorni bodite na denarno enoto, ki jo uporabljajo v državi, katero imate namen obiskati, za vsak slučaj pa tudi poskrbite, da boste na kartici vedno imeli dovolj denarja.

Prva plovba - vse kar morate vedeti 3

Prvi dan vsakega posameznika na jadrnici ali jahti je nasploh precej zanima izkušnja. Zavedati se morate dejstva, da bo vaše telo potrebovalo od nekaj ur do dneh dni časa, da se bo prilagodilo novemu okolju, še posebej gibajočemu se podnju na jahti. Za spoznavanje z vašim čolnom oziroma jadrnico si vzemite čas, prilagajanje vaši počitniški rezidenci na vodi pa naj pomeni počitek, sprostitev, ki naj traja dan ali dva. Poučiti se boste morali o veliko stvareh, od katerih se jih boste kar nekaj naučili že prvi dan. Seznanjeni boste morali biti z varnostnimi protokoli, s splošnim opravljanjem plovila in z mnogimi drugimi zadevami, katere boste morali pred vkrcanjem dobro poznati in se za njih tudi zanimati.

Zraven vseh potrebščin, pa boste, v primeru, da boste plovilo upravljali sami, morali tudi obvladati samo upravljanje plovila in plovilo samo. Najbolj se seveda splača pridobiti licenco, katera vam tudi omogoča kasnejšo in večkratno plovbo, ki lahko tako postane del vašega življenja. Preden se odpravite na plovbo bo potrebno obvladanje in poznavanje celotnega plovila, seznanjeni pa boste morali tudi biti z varnostnimi protokoli.  Zraven samega poznavanja varnostni protokolov, delovanja in upravljanja plovila pa se boste morali tudi izuriti vsaj v osnovah pomorske navigacije, ki vam bo zelo pomagala pri planiranju vašega potovanja oziroma plovbe. Jadrate lahko hitro, lahko pa se tudi odločite za sproščeno in lagodno vožnjo z jahto ali čolnom v skladu s svojimi željami. Seveda pa zato potrebujete načrt, po katerem boste usmerjali svojo plovilo in se že vnaprej odločili kje in kako boste pluli. 

Prva plovba - vse kar morate vedeti 4

Če ne boste območja po katerem plujete poznali, boste veliko časa, katerega bi lahko porabili za sprostitve in užitek, porabili za iskanje in načrtovanje poti. Ker se pa verjetno tega želite izogniti, vam torej priporočamo, da si vnaprej pred potovanjem pripravite načrt, po katerem boste lahko kasneje brez večjih težav pripluli tja, kamor boste želeli. Čeprav bo vzelo malo več časa in energije, se definitivno splača. Manjša spletna raziskava obale, polne obmorskih mestec, otokov, ožin, naravnih fenomenov in lokalnih pristanišč ki se v tem območju, po katerem nameravati pluti, nahajajo, se bo kasneje izkazala za veliko prednost. Večkrat pa se lahko sicer zgodi, da boste ob plutju in načrtovanju plovbe naleteli na kakšne težave, katerih niste predvidevali. Lahko se naprimer zgodi, da po čisti zmoti zaplujete v zasebna ali nedovoljena območja in si s tem nakopate odvečne težave. A če teren prej preučite in se natančno pozanimate o poteh plovbe, potem do takšnih in podobnih zapletov ne bi smelo prihajati.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Več o piškotkih

Potrjujem
Zavračam
Privacy Policy