fbpx

Prtljaga na plovbi – kaj vzeti in kaj ne?

Prtljaga na plovbi - kaj vzeti in kaj ne? 1

PRTLJAGA NA PLOVBI: KAJ VZETI IN KAJ NE?

Tako kot samo življenje, je tudi plovba sestavljena iz prioritet in kompromisov, še posebej ko pride do prtljage za večdnevne ali večtedenske počitnice na čolnu, najeti jahti ali jadrnici.

Ne eno, ne drugo nima neomejenih ali pretirano velikih prostorskih kapacitet, zato vam priporočamo, da zraven ne jemljete stvari, ki jih verjetno ne boste potrebovali ali pa jih boste potrebovali le mogoče.

In čeprav je obseg ter vrsta prtljage odvisna od vašega namena plovbe, pa vseeno obstaja nekaj osnovnih stvari, ki jih na počitniški ali adrenalinski plovbi nujno potrebujete.

Prtljaga na plovbi - kaj vzeti in kaj ne? 2

Prtljaga, ki jo boste vzeli s seboj je tudi odvisna od vremena in samega letnega časa. V poletnih mesecih je veliko manj stvari, predvsem oblačil, ki so skorajda nujne za na jadrnico oziroma jahto. Večino časa boste verjetno v kopalkah ali kopalnih hlačah, malce drugače pa je v jesenskih mesecih.

Potrebovali boste vodoodporno jakno, nepremočljive čevlje, tople puloverje, dolge hlače in debele nogavice. Priporočljivo je tudi, da s seboj vzemite v mehak kovček ali potovalno torbo, kamor boste z lahkoto zložili in spravili vso potovalno prtljago. Enako je tudi glede obuval. V času poletja boste s seboj verjetno vzeli natikače, japonke, sandale, čevlje za vodo in mogoče tudi kakšne primernejše in udobne čevlje za obisk prikupnih obmorskih mestec.

Če se odpravljate na plovbo jeseni, je verjetno najbolje, da si vzamete visoke vodoodporne in nepremočljive čevlje, s seboj pa imejte tudi rezervo v primeru, da se prvi uničijo. V vseh mesecih pa je tudi priporočljivo pokrivalo (kapa, klobuk), ki ščiti glavo pred sončnimi žarki, ki so na odprtem morju še posebej intenzivni, ne pozabite pa tudi sončnih očal.

Prtljaga na plovbi - kaj vzeti in kaj ne? 3

Potrebna bo tudi seveda toaleta, katera mora prav tako biti pravšnje količine. S seboj boste morali vzeti šampone (za telo in za lase), balzame, zobno krtačo, zobno pasto, SONČNO KREMO, priporočljiva pa je tudi krema ali olje po sončenju, ki ublaži posledice daljše izpostavljenosti toplim sončnim žarkom. Splača se omeniti in spomniti moške na dragocen brivski set, pa tudi na kakšno krtačo ali glavnik za dolge lase.

Prtljaga na plovbi - kaj vzeti in kaj ne? 4

Nujno tudi ne smete pozabiti na prvo pomoč, ki lahko pride še kako prav v primeru nesreče ali padca. Zraven prve pomoči pa se morate spomniti tudi na druge medicinske pripomočke in sredstva, kot so razne protibolečinske tablete ter druga predpisana zdravila, ki jih morate uživati.

Potrebno pa je tudi misliti na najhujše možne scenarije. Mnogokrat se namreč lahko zgodi, da boste ujeti na odprtem morju v času nevihte, zato je krovu tudi potrebno imeti potrebščine za razne nujne in ogrožajoče situacije. Sem spadajo rešilni jopič, nujne stvari za preživetje, samodejno napihljiv čoln, … Potrebovali pa boste tudi razne pripomočke, ki so nujni pri plovbi.

Sem spadajo nočna svetilka, zemljevid, GPS naprava, kompas, navodila za upravljanje plovila, …

Prtljaga na plovbi - kaj vzeti in kaj ne? 5

Seveda pa dopust ni dopust brez uživanja, tudi če plujemo. Nikakor ne smete pozabiti nase in čas za vas, zato vzemite zraven tisto, ob čemer oziroma s čimer se najbolj sprostite. Uživajte v kakšni knjigi ali pa vzemite e-bralnik, prenosni računalnik za kakšen film ali serijo, fotoaparat ali kamero, mobilni telefon, prevajalnik glasbe ali radio, tablico, itd.

Ne pozabite na razne priključke, polnilce in adapterje, ki jih boste potrebovali, da boste te naprave sploh lahko uporabljali in polnili.

Prtljaga na plovbi - kaj vzeti in kaj ne? 6

S seboj bo potrebno tudi vzeti pravšnjo in dovoljšno količino hrane ter pijače, zato je najbolje, da si že pred tem pripravite seznam in meni, katerega boste se držali ob kuhanju in pripravljanju hrane. Ne pozabite pa tudi na vodo in vaše najljubše prigrizke.

Preden se odpravite pa tudi nujno preverite veljavnost vašega potnega lista, pozanimajte se tudi če morda za državo, v kateri boste pluli potrebujete vizo. Poskrbite pa tudi za potrebna zavarovanja. Pozorni bodite na denarno enoto, ki jo uporabljajo v državi, katero imate namen obiskati, za vsak slučaj pa tudi poskrbite, da boste na kartici vedno imeli dovolj denarja.

To so le osnovne zadeve, na katere morate biti pozorni in katere morate urediti preden se prvič odpravite na počitniško plovbo ali jadranje. Seveda še obstaja veliko drugih stvari, za katere morate nujno poskrbeti preden izplujete v teden ali več užitka – vse potrebne informacije najete v našem navtičnem tečaju.

In čeprav je ogromno teh zadev, ki jih morate urediti, verjemite, da se splača, saj boste v dneh, ki jih boste preživeli na jadrnici, čolnu ali jahti res uživali, samo potovanje pa vam bo za vedno ostalo v spominu kot nekaj nepozabljivega.

 

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Več o piškotkih

Potrjujem
Zavračam
Privacy Policy