fbpx

Jadranje s psom – 8 nasvetov, kako psu pomagati, da postane morski pes

Jadranje s psom - 8 nasvetov, kako psu pomagati, da postane morski pes 1

Nič ni boljšega od toplih, sončnih poletnih dni na odprtem morju. Jadranje s svojimi najdražjimi in občutek vetra v laseh. Vsak mornar bo potrdil, da ko enkrat to občutite, boste takoj zasvojeni. Zakaj bi torej vaši hišni ljubljenčki izpustili ta odličen občutek? Jadranje s psom je zelo zabavno.

Jadranje s hišnimi ljubljenčki je vse prej kot nemogoče! Čeprav se na začetku morda zdi težavno, je temeljita priprava in malo prilagodljivosti osnovnega pomena. Kot rezultat, bodo psi uživali v jadranju prav tako kot vi.

V tem članku smo pripravili vse informacije, nasvete in trike, ki bi se vam lahko zdeli koristni za jadranjem s psom, kajti jadranje s hišnimi ljubljenčki bo vašemu jadralskemu dopustu dalo dodatno veselje in priložnosti.

Za začetek ni ravno dobra ideja načrtovati adrenalinsko potovanje v močnem vetru ali v močnih oceanskih vodah. Takšen način jadranja vam in vašemu psu zagotovo ne bi odgovarjal. Lahko pa se z vašim štirinožnim prijateljem odpravite na umirjeno križarjenje in se na poti ustavite na številnih postankih. V tem primeru vam sploh ne bo treba skrbeti, če imate malo bolj plašnega psa.

Če je vaš pes navajen na pustolovščine in potovanja ter ljubi vodo, boste zagotovo uživali v plovbi. Pes bo vesel, da bo s svojo družino užival v vodi in se navadil življenja na krovu, kot pravi morski pes.

Pripravili smo vam 8 nasvetov, kaj storiti, da bo jadranje vašega štirinožnega prijatelja prijetno za vse. Prav tako vam bomo svetovali kako ravnati z bolj plašnimi psi. Dejstvo pa je, da se za nekatere vrste psov jadralne počitnice preprosto ne bodo zgodile in bodo doma veliko srečnejši. 

 

Jadranje s psom – 8 nasvetov, kako psu pomagati, da postane morski pes

 

1. Začnite počasi.

Jadranje s psom - 8 nasvetov, kako psu pomagati, da postane morski pes 2

Preden se odpravite, najprej preizkusite, kako se pes počuti na krovu bližje domu. Na primer, najemite čoln na najbližji reki ali jezeru za kratko pot. Tako boste hitro ugotovili kako se vaš pes počuti na krovu in katere stvari mu ugajajo.

Če to ni mogoče, prvi dan samo naredite krajše razdalje in ga postopoma navadite na jadrnico. Psi se ponavadi ravnajo po lastniku in če imate skupaj močan odnos, vam bo zaupal. Morda boste presenečeni, kako hitro se pes počuti kot doma. 

Veliko je tudi odvisno od narave vašega psa. Prav tako je dobro, da s psom začnete bolj raziskovati, da se navadi na nove stvari, nenadne gibe in hrup. Potem ne bo imel težav pri prilagajanju skoraj nikjer.

Če je pes bolj plašen in se boji vode, bo potreboval več časa. Ne dovolite, da vas to preveč odvrne, samo poskusite znova. Če pa je pes resnično preveč pod stresom in veste, da se na splošno ne navadi na nove stvari, razmislite, ali bi psa sploh morali peljati na čoln. Raje se podajte sami na križarjenje in se odpravite na drugačno, kopensko pustolovščino s svojim psom.

 

2. Pazite na varnost  

Jadranje s psom - 8 nasvetov, kako psu pomagati, da postane morski pes 3

Tudi če je vaš pes spreten plavalec, ne podcenjujte potrebe po pasjem rešilnem jopiču. V velikih valovih in daleč od kopnega ali pa če pade v nevihtno morje je pasji rešilni jopič obvezna oprema. Ponavadi tak jopič ni vključen v najem, zato ga boste morali kupiti sami. Smiselno je tudi namestiti varnostno mrežo, ki jo raztegnete okoli ograje – če plujete z otroki, jo verjetno že poznate. Vsekakor se splača, še posebej za aktivne pse. 

Tudi strme stopnice, ozka brv in nestabilna površina lahko povzročijo težave. Poskusite spakirati in uporabiti preproge proti zdrsu ali pa kaj podobnega. Psa čvrsto postavite na svoje mesto in poskrbite, da ne bo pod nogami posadke.

 

3. Spakirajte igrače in hrano

Jadranje s psom - 8 nasvetov, kako psu pomagati, da postane morski pes 4

Vnaprej razmislite, kako zabavati psa med plovbo. Pes se bo igral na plaži in v vodi, na krovu pa naj bo veliko najljubših igrač, da se lahko osredotočite na jadranje in vožnjo. Izkoristite zanimive kraje na celini za daljši sprehod. S seboj vzemite obilo hrane in prigrizkov, vaše najljubše znamke morda na počitnicah ne bodo na voljo.

 

4. Kaj pa sprehodi

Jadranje s psom

Če želite svojega psa peljati na sprehod, je to po vsej verjetnosti najtežji del pri jadranju s psom. Pes se, za razliko od mačke, verjetno ne bo naučil hoditi na posebno mesto. Zato je priporočljivo načrtovati pogoste postanke na celini vsakih 3 do 5 ur in sidrišče omejiti na prosto. Če je vaš pes že avanturist, ljubitelj vode in se lahko premika na gumenjaku, se lahko z romantičnega zaliva odpravite celo na najbližje celino.

 Pred potovanjem pa lahko doma pa lahko poskusite uporabiti posebno mesto ali trak iz umetne trave, kjer bi pes lahko opravil svojo potrebo. Mogoče vas bo pes presenetil in se navadil na to mesto.

 

5. Zaščitite svojega psa pred vročino in nelagodjem

Jadranje s psom - 8 nasvetov, kako psu pomagati, da postane morski pes 5

 Zagotovite, da je na krovu vedno senčno mesto, da se vaš ljubljenček lahko skrije pred soncem in ohladi. Ne pozabite tudi na posodo kjer bo imel vaš pes obilo sladke vode. Posoda naj bo kar se le da stabilna, da se voda ne bo razlivala zaradi valov in da se posoda ne bo vozila po čolnu. Pazite na pregrevanje in dehidracijo. Če morate psa ohladiti, ga ne namočite, ampak ohladite njegove noge. S seboj vzemite osnovna zdravila za psa – na primer za slabost ali razkuževanje v primeru poškodbe. Če vaš pes trpi za kroničnimi težavami, na primer z ušesi ali očmi, vzemite tudi kapljice ali zdravila.

 

6. Preverite predpise in cepljenja

Preverite predpise v državi, v katero boste pluli, in v državah, skozi katere boste pluli. V vsaki državi so pravila različna – ponekod zahtevajo obvezno cepljenje, drugje karanteno. Dobro je vedeti, ali psi lahko prosto hodijo ali pa je obvezen povodec. Seveda pa se prepričajte, da ima vaš pes veljavno cepilno izkaznico ali “potni list”. 

Kako pa je s potovanjem na Hrvaško? Na Hrvaškem mora biti pes mikročipiran, pes mora imeti potrjen evropski potni list in veljavno cepljenje proti steklini (vključno s trajanjem cepljenja). Cepljenje mora potekati najmanj 21 dni pred potovanjem in pes mora že imeti mikročip, pred samim cepljenjem.

 

7. Obvestite čartersko družbo

V primeru na na jadranje vzamete svojega hišnega ljubljenčka se o tem naprej dogovorite z najemno družbo, da se izognete nepotrebnim težavam. Vsa podjetja ne dovoljujejo psov na krovu. Ali pa se nekateri razlikujejo glede na velikost psa. Bodite pa tudi pripravljeni na posebne pristojbine. Najpogosteje gre za pavšalni znesek, na primer 10 evrov na dan ali morate plačati dvakratno končno čiščenje.  

 

8. Pripravite načrt v primeru da pes pade čez krov

Jadranje s psom - 8 nasvetov, kako psu pomagati, da postane morski pes 6

Tudi če ste zelo previdni, obstaja možnost, da vaš pes pade čez krov in v tem primeru morate imeti načrt, da jih vrnete varno rešite iz vode. Poskrbite, da vsi, ki pridejo na vaš čoln, vedo, kaj storiti, če se to zgodi.

Prvi korak je seveda kroženje nazaj do svojega psa in zaustavitev motorja, ko se dovolj približate. Nikakor pa ne NE skočite za njim v vodo. Žival lahko tako kot človeka zagrabi panika in vas spraskajo ali poškodujejo da ostanejo nad vodo. Namesto tega pokličite svojega psa do čolna in ga dvignite iz vode. Večina pasjih jopičev ima ročaje za varni prijem psa.

 

Še nekaj nasvetov za konec: 

Jadranje s psom - 8 nasvetov, kako psu pomagati, da postane morski pes 7

  • ko boste mirni vi, bo vaš pes tudi miren.
  • Vzemite posteljo ali najljubšo odejo svojega psa in jo takoj odložite na krov. Tako se lahko pes hitro navadil na novo okolje
  • Načrtujte pot doma, razdelite jo na krajše odseke, razmislite, kje se boste zasidrali in kaj lahko skupaj naredite na kopnem.

 Kot vidite, na počitnice ni treba iti brez psa. Če računate na počasnejši počitniški tempo in križarjenje po tišjih vodah s pogostejšimi postanki, bi moralo biti enostavno. Če pa želite uživati ​​v bolj avanturističnem jadranju, psa pustite doma.

Ali psi lahko jadrajo

Jadranje s psom - 8 nasvetov, kako psu pomagati, da postane morski pes 8

Jadranje s hišnimi ljubljenčki je vse prej kot nemogoče! Čeprav se na začetku morda zdi težavno, je temeljita priprava in malo prilagodljivosti osnovnega pomena. Kot rezultat, bodo psi uživali v jadranju prav tako kot vi.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Več o piškotkih

Potrjujem
Zavračam
Privacy Policy